De buitenmuur stucen, bepleisteren of verven?

De buitenmuur van je woning dient afgewerkt te worden, en daar zijn drie verschillende mogelijkheden voor. Ga je de muur stucen, bepleisteren of gewoon verven? Er zijn verschillende mogelijkheden, maar wat zijn de verschillen nu eigenlijk?

Het stucen en bepleisteren van een buitenmuur zijn manieren om de muur af te werken, waardoor de muur geschikt wordt voor te schilderen/verven. Het is daarom dus ook de bedoeling de muur zo vlak mogelijk te krijgen. Bij het bepleisteren van een buitenmuur wordt er een laag pleister op de muur aangebracht, dat van oorsprong uit een basis van zand, kalk en water bestaat. Voor het stucen van buitenmuren worden veelal cementgebonden mortels gebruikt, maar dit vereist vaak meer vakkennis.

Bij beide technieken wordt een muur dus voorzien van een laag mortel, waardoor de muur strakgetrokken wordt. De dikte van het pleisterwerk kan variëren van enkele millimeters tot een paar centimeter, afhankelijk van de buitenmuur. Er is dus maar weinig verschil tussen buitenmuren bepleisteren of stucen. Daardoor worden beide begrippen wel eens door elkaar gebruikt.

Na het stucen of bepleisteren van een muur kan de buitenmuur eventueel nog geverfd worden, uiteraard naar eigen wens. Essentieel bij het verven van een buitenmuur is dat de muur droog en schoon is, voordat de buitenmuurverf aangebracht wordt. Daarnaast moet de buitenmuur vlak zijn, anders zal het resultaat van het verven niet optimaal zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *