In 5 stappen je muur stucen

Het stucen van een muur vergt oefening en een goed techniek vooraleer je een muur perfect kunt stucen. Kleine stukken kunnen gemakkelijker zelf gedaan worden, maar voor grote muren en plafonds is het toch handig om een stukadoor in de arm te nemen. Toch zullen we een aantal tips geven voor het stucen van een muur.

Stap 1: Zorg dat de kamer vrij is van enig meubilair.
Zorg dat de kamer (of in ieder geval een flink stuk kamer vanaf de muur) vrij is van meubels en breng daarna beschermingsfolie aan op de vloer. Als je een muur gaat stucen over nieuwe gipsplaten, zorg dan dat de paneelnaden en buitenhoeken van de muur beschermd zijn. Daarnaast is het erg verstandig om bij het stucen van een muur geen waardevolle spullen in de buurt van de muur laat staan.

Stap 2: Zorg dat het pleister goed gemixt is.
Voordat je kunt beginnen met het stucen van je muur, is het van belang dat je het gips volgens de aanwijzingen op de zak hebt gemixt. Voeg altijd het gips aan het water toe en gebruik een schone emmer. Het is essentieel dat het een dikke, gladde consistentie wordt, zonder klonten. De beste manier voor het mengen van het pleister is een snoerboormachine. Let op dat het gips niet te snel droogt: vooral in de zomer kan het pleister snel drogen.

Stap 3: Breng allereerst de basislaag op de muur aan.
Schep je troffel vol met gips, waarna je van onderuit de wand glad moet strijken met het pleister. Werk van onderuit naar boven. Houd de troffel altijd aan het eind van de slag altijd in een lichte hoek richting de muur. Als je de troffel plat tegen de muur houdt, kan de nieuwe pleister “weggedrukt” worden van de muur. Maak je vooral geen zorgen over eventuele oneffenheden of gaten in dit stadium. Deze coat van de basislaag moet ongeveer 2mm dik zijn.

Stap 4: Maak het oppervlak glad.
Reinig de randen van de muur met een natte penseel om bulten en lijnen van gips die aan het plafond of aangrenzende muren zijn gekomen te verwijderen. De volgende stap in het stucen van een muur is het glad maken van de muur. Belangrijk hierbij is dat het gips enigszins uitgehard is, maar nog wel plooibaar is. Deze werktijd zal variëren van enkele minuten in de zomer tot twintig minuten of meer in zeer vochtige omgevingen.

Stap 5: Drogen en polijsten
Laat het gips nogmaals drogen – voor ongeveer 30 tot 40 minuten. Nu kan er begonnen worden met het polijsten van het gips. Bevochtig het je troffel en ga met een grote, natte kwast over de muur. Hierdoor zul je ervoor zorgen dat je muur mooi glad zal worden.

Na het uitvoeren van deze stappen heb je je eerste muur gestuukt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *